Hoe boeren de natuur kunnen redden
De toekomst van ons etenHet wordt steeds duidelijker dat het niet goed gaat met de Nederlandse natuur. De manier waarop we voedsel produceren is daar een belangrijke oorzaak van. Door het intensieve gebruik van land en grondstoffen produceren we weliswaar veel en goedkoop voedsel, maar verslechtert onze leefomgeving en neemt de biodiversiteit af. Planten, vogels en insecten verdwijnen uit het Nederlandse landschap. Bovendien zijn boeren zelf ook slachtoffer van het systeem. Zo neemt het aantal boeren al decennialang af en komt een groot deel van de boeren maar net rond.
Of het nou regeneratieve landbouw, natuurinclusieve landbouw of biologische landbouw is, veel doelen zijn hetzelfde: landbouw die zo duurzaam mogelijk is voor mens, dier en planeet. Duurzame landbouw met minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water, meer biodiversiteit en dierenwelzijn. Dit klinkt heel mooi en nastrevenswaardig, maar waarom verloopt de omslag naar duurzame landbouw zo moeilijk? Welke belangen zijn er? En hoe zorgen we voor een duurzame landbouw waar ook boeren van profiteren?
Met milieukundige dr. Jerry van Dijk (UU) en boerin Martine Bisschop van Landgoed De Houberg.
In samenwerking met het Copernicus Institute of Sustainable Development & Future Food Utrecht (UU).
Vooraf eten in de Faculty Club? Deuren openen om 18:00 uur, diner start om 18:30 uur. Prijs: €25,50 (studenten €19,50). Reserveer een plek aan tafel via het aanmeldformulier.
Sprekers
Over deze serie
De toekomst van ons eten
Klimaatverandering, de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne laten zien hoe kwetsbaar ons voedselsysteem is. Als we niet ingrijpen, dreigt een wereldwijde voedselcrisis. Hoe stoppen we die?