Tegen de verspilling
Voedsel voor morgenVolgens de VN Landbouworganisatie FAO gaat wereldwijd een derde van het geproduceerde voedsel verloren. In Nederland wordt jaarlijks voor zo'n 4 tot 5 miljard euro aan voedsel weggegooid. Hoe kunnen we deze verspilling tegen gaan? Iedereen weet dat eten weggooien niet goed is, maar toch gebeurt het nog veel. Waarom is het zo moeilijk ons gedrag aan te passen? Hoe kunnen we dit toch verbeteren?
Niet alleen bij de consument is er terreinwinst te boeken. Ook voordat het eten zijn weg naar ons bord vindt, kan er veel gewonnen worden. Door energie bij de verwerking omlaag te brengen, verpakkingen te verbeteren en slimmer om te gaan met 'afval' kunnen we ook daar verspilling tegengaan. Ir. Toine Timmermans (Duurzame voedselketens, WUR) en dr. Reint Jan Renes (Crossmediale communicatie in het publieke domein, HU) over het tegengaan van verspilling voor, en nadat het eten op ons bord belandt.
Sprekers
Over deze serie
Voedsel voor morgen
De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is noodzakelijk. Zijn we het kritieke kantelpunt, ‘the point of no return’ al gepasseerd? Is er nog hoop?