Kersten

Prof. dr. ir. Sander Kersten

Voedingskundige
3 opnames
Sander Kersten is hoogleraar Molecular Nutrition aan de Wageningen Universiteit. Kersten doet onderzoek naar de werking van vet in voeding op cel- en moleculair niveau, in het bijzonder naar vetzuren en PPAR’s, een groep van nucleaire receptoreiwitten die als transcriptiefactoren de expressie van bepaalde genen reguleren.

Sander Kersten studeerde humane voeding aan de Wageningen Universiteit en promoveerde in de nutritionele biochemie aan Cornell University in 1997. Daarna was hij postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Lausanne. Sinds 2000 is hij werkzaam bij de vakgroep humane voeding van de Wageningen Universiteit, waar hij sinds 2011 hoogleraar is. Bij zijn inaugurele rede merkte hij op dat als het niet aannemelijk te maken is hoe een bepaalde relatie tussen voedselinname en gezondheid tot stand komt, voedingswetenschappers zeer terughoudend zouden moeten zijn in het zoeken naar brede publiciteit. Hij is ook adjunct associate professor aan de Division of Nutritional Sciences bij Cornell University.