Mens, milieu en meerwaarde
Innovatie voor voedsel
Is vlees eten nu wel of niet slecht voor het milieu? Hoe zit het met biobrandstoffen, die concurreren met voedselproductie en waarom groeit het aantal mensen op de wereld met honger weer? Dit zijn de vragen waar prof. Rabbinge op in zal gaan. Uiteindelijk is het de vraag of we twee keer zoveel voedsel kunnen produceren om de wereldbevolking te voeden in 2050, met veel minder input, zodat we het systeem niet uitputten. Volgens prof. Rabbinge is dit een haalbare doelstelling. Het pesticidengebruik kan zelfs met meer dan 80% omlaag, als je maar landbouw bedrijft op de juiste plaats en met de juiste technieken. Zal dat dan in Nederland zijn, in Oost-Europa of in Afrika? Is elke maaltijd dan biologisch? En eten ook de Chinezen elke dag vlees? Innovatie van intensieve landbouw vormen volgens Rabbinge het antwoord. Welke kennis moet daarvoor ontwikkeld worden en welke politieke keuzes zijn er nodig?
Spreker
Over deze serie
Mens, milieu en meerwaarde
Duurzaamheid in de 21e eeuw: o.a. prof. ir. Klaas van Egmond, prof. dr. Herman Wijffels en prof. dr. Louise Vet spreken over hoe een groene toekomst eruit kan zien.